Γνωρίστε την Όλγα

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη είναι Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. 


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κοζάνη με καταγωγή από την Κρήτη. Είμαι παντρεμένη με τον Σταύρο Τριγώνη, Πολιτικό Μηχανικό, με καταγωγή από τα Τρίκαλα και μαζί έχουμε δύο αγόρια, τον Κωνσταντίνο, 8 ετών, και τον Γιώργο, 5 ετών.

Διαθέτω σημαντική ερευνητική εμπειρία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την δομική ασφάλεια, την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις υποδομές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές, όπως η συμμετοχή μου σε μελέτη για την αποτελεσματική προσαρμογή των υποδομών της πολιτείας της Νεας Υόρκης στην κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό έχω συγγράψει και δημοσιεύσει πλήθος ερευνητικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και διεθνή συνέδρια, ενώ είμαι αξιολογήτρια των Ευρωπαϊκών δράσεων Marie Curie. Στη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας έχω διδάξει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Olga Markogiannaki_Alina Keki-6

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Συν-ιδρύτρια νεοφυούς επιχείρησης που έχει αναπτύξει καινοτόμα εργαλεία για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς κτηρίων και υποδομών μετά από φυσικές καταστροφές.

Δ/νουσα Σύμβουλος τεχνοβλαστού (spin-off) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που αποτελεί ένα Κέντρο Ικανοτήτων για την ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων πρακτικών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του δομημένου περιβάλλοντος σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πρόσφατα βραβεύτηκα από την IABSE για το ερευνητικό μου έργο στην επιρροή της κλιματικής αλλαγής στις κατασκευές, ενώ και στο παρελθόν είχα βραβευτεί από τον ίδιο οργανισμό ως νέα επιστήμονας.

Είμαι εκλεγμένη Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, ενώ έχω διατελέσει και Αντιπρόεδρος επί σειρά ετών. Είμαι επίσης Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ερευνών Σκυροδέματος.

Είμαι μέλος διεθνών επιτροπών, όπως του Working Group της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG MOVE) για την Απανθρακοποίηση των Υποδομών Μεταφορών και των Task Groups της Διεθνούς Οργανισμού Γεφυρών και Δομικών Κατασκευών (IABSE)

ΠΑΣΟΚ

Από τα φοιτητικά της χρόνια ήταν ενεργό στέλεχος της ΠΑΣΠ Θεσσαλονίκης και της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και εκλεγμένο μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών. Καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας, έχει ενεργή παρουσία ως μέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Από το 2022 είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Μαρκογιαννάκη Ανδρουλάκης